13 Şubat 2020 Perşembe

İGUANA BAKIMI BESLENMESİ VE YAŞAM ALANI

Selamlar; İguana bakımı , beslenmesi ve uygun şartlarda yaşamlarını sürdürebilmesi adına kendi ve bilgi deneyimlerimi sizlerle paylaşmak isterim.



Eğer bir iguana beslemeye karar verdiyseniz onun doğal yaşantısını öncelikle tanımanız gerekmektedir ve onların yaşam şartlarını doğru şekilde belirleyerek , doğaya en yakın yaşam alanını evinize uyarlamalısınız. Canlı doğada sadece beslenme ve av olma streslerini yaşarlar. Onun dışında doğal ortamları onların yaşamaları için her şeyi içinde barındırır. Fakat ev ortamında bakılacakları zaman stres kat sayıları daha çok artmaktadır. Buna neden olan şeylerin en başında geleni doğru şekilde bakılmamasından kaynaklıdır Uygun şartlar oldukça önemlidir.

Gelelim yaşam alanına:
iguana sahiplenmeden önce ona özel bir yuva yapmalısınız, doğada çok gezgin çok aktif olarak hareket halinde değillerdir. Genelde beslenme sonrası tüm gününü yatarak ve dinlenerek geçirirler. O nedenle onun ilerde ki boyutunu da göz önünde bulundurarak büyük bir yuva yapmalısınız. Yuva yaparken dikkat etmeniz gereken şeylerden birisi bunların 150-200 cm kadar büyüyebilecekleri ve yuva boyutları da ona göre rahat gezebileceği , hatta tırmanma alanları ve uyuma alanlarının bulunacağı dekorlarla yeşillik, dal parçaları gibi tasarlanmalıdır. Bu canlılar tırmanmayı oldukça severler ve etrafını yüksekten izlemeyi tercih ederler. Yükseliği 2 metreyi bulan bir yaşam alanı bu canlılar için oldukça ideal olacaktır.

Yapılacak olan yuvanın içeriğinde önemli birkaç unsur eklenmelidir. İlk olarak soğuk kanlı olan iguanalar sıcak ortamları severler. O nedenle yuva içinin belirli sıcaklıklarla stabil tutulması gerekmektedir. Ortalama iç sıcaklık 27-33 C° derece arasında olmalıdır. Bu sıcaklığı yuvanın değişik yerlerine farklı ısılarda yaymak en doğrusu olur. Dolap şeklinde bir yuva oluğunu düşünürsek. En üstte yuvayı ısıtmaya yarayan ısıtıcı lambalar olmalı. Bu lambalar hem canlı için altında durduğu sürece yüksek sıcaklık vererek vücut ısısını arttırmaya yarar ve böylece yediği besinlerin kolayca sindirilmesini sağlar. Fakat canlı her daim lambanın altında yüksek sıcaklıkta durmaz.Gerekli ısıyı aldıktan sonra uzaklaşır. Uzaklaştığı zaman ortam sıcaklığının da canlıya göre ayarlanması gerekir. Özellikle gece olduğunda canlı kendine karanlık yer tercih eder ve ısıtıcı lambadan uzaklaşarak karanlık bir yerde uyumaya çalışır. Yuvanın en soğuk yeri 27 °C iken lambaya yaklaştıkça bu sıcaklık artmalı. Lamba altındaki sıcaklık ise 40-45°C bulmalı. Bu plana göre ısıtıcı lambanızı ayarlayabilirsiniz. Yuva iç sıcaklığını kontrol edecek bir dijital termostat kullanırsanız şayet bu sizin işinizi oldukça kolaylaştırır. Belirlediğiniz sıcaklıkta kararlı şekilde çalışmasını sağlar.

Başka bir unsur ise doğal yaşantılarında güneşten direk olarak aldıkları uva ve uvb ışınlarının yapay halini yuva içerisinde kullanmak. Doğada aldığı kalsiyumu d3 vitaminine çevirmesi için güneşten uvb ışınları alarak fotosentez gibi d3 vitamini kazanırlar. Yuva içerisinde güneş ışınları doğrudan gelmeyeceği için bu işi görecek UVA UVB lambalar bulunmaktadır. UVA canlının günlük aktivitesini , davranışını ve günün başlama ve bitme zamanını belirlemesini sağlar. UVB ise besinlerden aldığı kalsiyumun, d3 vitaminine çevirilmesini sağlar. Bu iki önemli unsur canlının yaşamı boyunca gerekli olacak ve mutlaka kullanılması gereken etkenlerdir. Bu lambaların canlıya uzaklıkları 5-20 cm arasında olmalıdır. Uzaklaştığı sürece UVB etkisini yitirir. Canlı uv almak istediğinde 20 cmlik bir mesafe kadar lambaya yaklaşabilmektedir. Bu lambanın kullanılmaması sonucu kalsiyum eksikliği nedeni ile gelişim bozuklukları yaşamaya başlar.

Nem konusu da mutlaka uygulanması gereken unsurlardan biridir. Doğal yaşam alanları yağmur ormanları olduğu için belirli bir neme maruz kalırlar ve vücut yapıları ona göre uyum sağlanmıştır. İguanalar için uygun olan nem oranı %70 civarıdır. Bunu yuva içerisinde nem cihazları kullanarak ve bunu kontrol edebileceğiniz bir nem ölçer kullanarak nem sorununu da çözmüş olursunuz. Yaşam alanlarının doğayı andırması önemlidir. Ne kadar benzetilirse canlı da kendini o kadar doğada gibi hisseder. Kullanacağınız yapay bitkiler, zemin örtüsü ve tırmandıkları ağaç dalları ve köklerin dizaynını canlının kolay kullanım sağlamasına göre ayarlayabilirsiniz.

                                                                                                                           MERT TURAN

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Sakallı Ejder

 Merhabalar   dostlar sakallı ejderler :Avustralya’nın büyük bir bölümünde yaşarlar. En çok bulundukları bölge ise Avustralya’nın gü...